
 

 

FAQ 

Regulatory Division of Bourse de Montréal Inc. 

Subject: Trading OTC Options 

Rule Article: 6.12 

Last Update: November 7, 2022 

Effective December 30, 2022, answers to the frequently asked questions (the “FAQ”) supersede Circular 
162-21. In the event of discrepancies between the Rules of Bourse de Montréal Inc. (the “Rules”) and the 
FAQ, the Rules shall prevail. The FAQ is intended to illustrate the applicability of selected regulatory 
requirements and is not exhaustive of all regulatory requirements. Questions regarding the FAQ may be 
directed to the Regulatory Division (the “Division”) of Bourse de Montréal Inc. (the “Bourse”) at: 

● info.mxr@tmx.com 
● 514-787-6530 
● Toll-free from Canada and US at 1-800-361-5353 extension 46530 
● Toll-free from the UK and France at 00 800 36 15 35 35 extension 46530 

 

Q1: What are over-the-counter options? 

A1: Over-the-counter (“OTC”) options are options contracts traded by mutual agreement between two 
parties without the use of an organized market. The terms of OTC options are not standardized 
and therefore parties have the flexibility to define their own terms. OTC options may be centrally 
cleared (“cleared OTC options”) or not (“bilateral OTC options”).   

Cleared OTC options allow parties to submit their customized transactions for clearing at a central 
counterparty clearing house which becomes the counterparty for both the original trade parties. 
The venue providing clearing for OTC options determines which contract terms may be customized 
and how. In Canada, the Canadian Derivatives Clearing Corporation (“CDCC”) provides central 
counterparty clearing services for OTC transactions on equity and ETF options. 

https://www.m-x.ca/f_circulaires_en/162-21_en.pdf
https://www.m-x.ca/f_circulaires_en/162-21_en.pdf
mailto:info.mxr@tmx.com
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Q2: Which terms of an OTC option can be customized? 

A2: The following constitutes a non-exhaustive list of terms of OTC options that may be customized1: 

● Strike price 
○ For index options: index level, percentage of index level or other methods 
○ For single-name equity or ETF options: price per share, percentage of stock or 

ETF unit price, or other methods 
● Expiration date 
● Exercise style (American, European or other styles) 
● Settlement type (physical or cash settlement) 
● Exercise settlement value method for cash-settled options (AM or PM settled, or other 

methods) 
● Settlement date 
● Option entitlement (i.e., number of shares per option) 
● Other features (e.g., barriers) 

Q3: Under which circumstances may Approved Participants and Foreign Approved Participants 
trade OTC options? 

A3: Approved Participants and Foreign Approved Participants (collectively, “Participants”) may trade 
OTC options when the conditions and criteria prescribed in the Rules are met, ensuring that no 
OTC market develops in options listed for trading on the Bourse (“Listed options”).  

As a general rule, Article 6.2 of the Rules, provides that: 

“Subject to the exceptions set out in Article 6.12, (...), all Transactions in Listed 
Products made by Approved Participants, an affiliated corporation or a Person 
must take place on the Bourse during a trading session thereof.” 

The exceptions set out in Article 6.12 describe when trading OTC options are permitted: 

“(a) Notwithstanding Article 6.2, an Approved Participant or an Approved Person 
may make or participate in an Over-the-counter Trade in any Put or Call Option, 
provided that such Option: 

(i) does not relate to underlying Securities which are the object of Options issued 
by the Canadian Derivatives Clearing Corporation; or 

(ii) does relate to underlying Securities which are the object of Options issued by 
the Canadian Derivatives Clearing Corporation, but whose terms are materially 
different from those of any series of options issued by the Canadian Derivatives 
Clearing Corporation.” 

Therefore, there is no restriction to trade any OTC option provided that such option does not relate 
to the underlying security2 of a Listed option.  

                                                   
1 For bilateral OTC options, any term can be customized.  For cleared OTC options, each venue offering cleared OTC 
options determines the terms that can be customized and the level of customization available on each of these terms. 
2 An entity whose shares are listed on different venues in different currencies are considered different underlying 
securities. E.g. Blackberry shares listed on the Toronto Stock Exchange and Blackberry shares listed on a US 
marketplace are different securities. 

https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_2
https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_12
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Alternatively, when the underlying interest of the OTC option relates to an underlying security of a 
Listed option, the Bourse permits the trade as long as at least one term or aspect of the OTC option 
is materially different from that of any similar Listed option, as described in A4 and A5. 

Q4: Which terms of an option contract could the Bourse consider to be “materially different”? 

A4: The following are terms of an option contract that can usually be customized on venues3 that offer 
clearing services of OTC options transactions4: 

● Exercise price 
● Expiration date 
● Exercise style 
● Settlement type 

These terms are recognized in the industry as key contract terms in the context of cleared OTC 
options. CDCC5 and some other foreign venues6, offer customization on some or all of these terms. 

Therefore, for purposes of subparagraph 6.12(a)(ii), it would be permitted to execute cleared or 
bilateral OTC options transactions that relate to the same underlying security as Listed options as 
long as at least one of these four terms of the OTC option is different from the same term of any 
similar Listed option. However, the Bourse may consider additional factors when assessing whether 
the terms of an OTC option are materially different (see A5). 

Q5: What additional factors does the Bourse consider when assessing whether the terms of an 
OTC option, taken individually or in combination, are materially different from those of a 
Listed option? 

A5: The Bourse believes that the difference in one or some of the terms of an OTC option compared to 
those of a similar Listed option must result in a substantial difference in financial value or market 
risk between the OTC option and Listed option. Such a difference excludes the impact of any of 
the characteristics specific to an OTC instrument such as counterparty risk if not cleared, regulatory 
risk, absence of price discovery, absence of price improvement, absence of secondary market 
liquidity, etc. 

It is the responsibility of the Participant to document and be able to demonstrate that the terms of 
an OTC option, taken individually or in combination, constitute a material difference from those of 
a Listed option. As such, Participants must keep an audit trail and adequate records in order to be 
able to demonstrate compliance with Article 6.2 and Article 6.12 should the Division make the 
request. 

In all circumstances, a Participant should not execute an OTC options transaction where terms 
have been negotiated solely for the purpose of avoiding a transaction on the Bourse. A Participant 
should not execute an OTC options transaction to avoid taking a bona fide market position exposed 
to market or execution risks. 

                                                   
3 It is to be noted that each venue offering cleared OTC options defines the level of customization available on each 
of these terms. 
4 In Circular 008-14, the Bourse identified the exercise price, expiration date and exercise style as terms that could be 
considered “materially different” when comparing the terms of an OTC option to those of a Listed option, without 
distinguishing cleared and bilateral OTC options. 
5 https://www.cdcc.ca/f_en/converge_page_en.pdf 
6 Foreign markets like Cboe and Eurex offer, in addition to their listed option contracts, cleared, customizable options 
contracts. On Cboe, customization is available on strike price, expiration date, and exercise style. On Eurex, 
customization is available on strike price, expiration date, exercise style, and settlement type. 

https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_12
https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_2
https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_12
https://www.m-x.ca/f_circulaires_en/008-14_en.pdf
https://www.cdcc.ca/f_en/converge_page_en.pdf
https://www.cboe.com/tradable_products/equity_indices/flex_options/
https://www.eurexchange.com/resource/blob/1256/4179deabc3ff6afaa6af315a57380b46/data/presentation_eurex-equity-options.pdf#page=2
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Q6: Which considerations are irrelevant to the Bourse when determining whether the terms of 

an OTC option, taken individually or in combination, are materially different from those of a 
Listed option? 

A6: Any considerations outside the financial value or market risk of the option contract itself (e.g., 
operational preferences, cash and collateral management, credit available for margining purposes, 
etc.) are not considered relevant for the purpose of determining whether the terms of an OTC option 
are materially different from those of a Listed option. 

For example, the sole change in a term of a Listed option such as the settlement date or the option 
entitlement would not be considered in and of itself sufficient to consider the resulting OTC option 
as having terms materially different from those of a Listed option. 

Q7: Could a Participant seek approval from the Division to trade an OTC option where terms are 
not considered to be materially different? 

A7: No. To trade OTC options where the underlying securities relate to Listed options, at least one term 
or aspect of the OTC option must constitute a material difference as described in A4 and A5. The 
Participant should, at a minimum, be able to demonstrate the factors considered in concluding that 
the change to at least one term is materially different and that the OTC options transaction did not 
occur to avoid taking a bona fide market position exposed to market or execution risks. 

Q8: Are Participants who trade OTC options required to transmit reports to the Bourse? 
(amended on November 7, 2022) 

A8: Yes. As per Article 6.501, Participants must, pursuant to Article 6.12, report in the form prescribed 
by the Bourse, the total number of OTC puts and calls written, issued or guaranteed during each 
period ending at the close of business on the fifteenth and last days of each month or, if not a 
business day, the preceding business day. Reports must be transmitted to the Bourse via the 
Participant Portal in the prescribed comma-separated values file format within two (2) business 
days of the end of the period. Failure to submit reports in a timely manner may lead to the imposition 
of late filing fees. 

https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_501
https://rules.m-x.ca/w/mx/en#!b/a6_12
https://mxr-portal.force.com/
https://www.m-x.ca/f_publications_en/bourse_list_fees.pdf

